Specifični aspekti biciklizma u triatlonu

Udruga kineziologa grada Vukovara kao korisnik provodi projekt pod nazivom „Plivaj bolje, trči brže i kroz život vozi duže“, u suradnji s partnerima na projektu Vaterpolo klubom Vukovar, Plivačkim klubom Vukovar, Vukovarskim triatlon klubom, Osnovnom školom Siniše Glavaševića i Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljna skupina su djeca i mladi u dobi do 29. godina (uključujući i 29. godina) s područja grada Vukovara, Lipovače i Sotina.

Trajanje projekta je od 24.12.2019. godine do 24.06.2021. godine.

Biciklizam u triatlonu se odvija u relativno opasnim uvjetima o čemu svjedoče i fakti da su brzine koje se postižu u ovoj disciplini najveće, a opasnost tj. ozljede najteže. Svakako treba uzeti u obzir vanjske uvjete natjecanja, vremenske prilike ( vjetar, kiša, sunce), vrstu podloge (asfalt, beton, mješovita podloga, makadam, zemlja), odabir bicikla i ostale opreme koja se koristi.

Za biciklizam je općenito dobro poznavanje vožnje u grupi obzirom da se natjecatelji voze jedan blizu drugog radi uštede energije pa je poznavanje ove tehnike od presudnog značaja za uštedu energije i postizanje većih brzina.

Kod posebne opreme koja se koristi u biciklizmu u triatlon utrkama treba naglasiti „aero“ bicikle koji su aerodinamični geometrijski profilirani za individualne utrke, ali nešto nestabilniji od regularnih natjecateljskih bicikala. Dodaci na bicikle također se često koriste „aerobarovi“ nastavci na upravljaču, posebni spremnici za vodu kao i puni stražnji kotač ili visoko profilirani kotači za koje je potrebno jako dobro savladavanje tehnike vožnje sa istima. Osim navedenog treba uzeti u obzir silu koja se ulaže u okretanje pedala u omjeru sa brzinom okretanja i to svakako uračunati prilikom planiranja treninga.

Ako ispunjavate uvjete i želite istražiti sve discipline triatlona kontaktirajte nas na e – mail: ukgv.projekti@gmail.com, tel: 092 167 – 1913.

Edukacija
Previous reading
Najbrži plivač/plivačica u gradu Vukovaru
Next reading
Radionice mekih vještina