Utjecaj plivanja kao bazičnog sporta

Udruga kineziologa grada Vukovara provodi projekt pod nazivom „Plivaj bolje, trči brže i kroz život vozi duže“.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljna skupina su djeca i mladi u dobi do 29. godina (uključujući i 29. godina) s područja grada Vukovara, Lipovače i Sotina.

U okviru projekta provode se sportske aktivnosti plivanja, vaterpola i triatlona. Plivanje kao bazični sport stvara pretpostavke za bavljenje svim sportskim aktivnostima u vodi i na vodi, a mi ćemo Vam u narednim objavama pokušati približiti sve pozitivne strane plivanja.

Posebno je važno ovdje istaknuti i sportove na vodi jer baviti se sportom na vodi, a biti loš plivač predstavlja prije svega veliki problem sigurnosti! Elemente plivanja nalazimo u svim vodenim sportovima; vaterpolu, sinkroniziranom plivanju, skokovima u vodu, ronjenju, podvodnom hokeju i mnogim drugim sportovima i upravo je zato važno na pravilan način usvojiti dobru plivačku tehniku.

Plivanje općenito ima veliki utjecaj na ljudski organizam i fizički i mentalni dio. Utječe na pravilan i skladan razvoj kompletnog lokomotornog sustava ne opterećujući ga statički pošto se tijelo nalazi gotovo u bestežinskom stanju. Jednako razvija lijevu i desnu stranu tijelu kao i gornje i donje ekstremitete, jača trbušne, prsne i leđne mišiće čime povećava stabilnost trupa. Utječe na povećanje funkcionalnih sposobnosti značajno utječući na rad kardio-respiratornog sustava, utječe i na cijeli niz motoričkih sposobnosti od kojih najviše na koordinaciju, fleksibilnost, brzinu, jakost, izdržljivost, ravnotežu.

Dobro planirana i organizirana plivačka aktivnost, kakvi su npr. grupni treninzi u plivačkim klubovima, pozitivno utječe na mentalnu komponentu, na sigurnost djece i mladih, na njihovo veće samopouzdanje i toleranciju, ustrajnost dok grupni rad razvija socijalizaciju, osjećaj pripadnosti i solidarnosti.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u projektu kontaktirajte nas na e – mail: ukgv.projekti@gmail.com, tel: 092/167 -1913.

Edukacija
Previous reading
5 zanimljivosti o plivanju
Next reading
Sportski susreti triatlon – Vukovar