5 zanimljivosti o plivanju

Udruga kineziologa grada Vukovara provodi projekt pod nazivom „Plivaj bolje, trči brže i kroz život vozi duže“.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljna skupina su djeca i mladi u dobi do 29. godina (uključujući i 29. godina) s područja grada Vukovara, Lipovače i Sotina.

Jeste li znali da…

  • prve slike plivanja datiraju još iz kamenog doba?

  • prvi zapis o plivanju potječe iz 2000. godine prije nove ere?

  • su najstarija djela u kojima se spominje plivanje Gilgameš, Ilijada, Odiseja i Biblija?

  • je prvo poznato plivačko natjecanje održano u Europi, oko 1800. godine, kad su plivači odmjerili snage u prsnom plivanju?

  • je plivanje bila disciplina i na prvim modernim Olimpijskim igrama u Ateni 1896. godine?

Kao što već možete i pretpostaviti plivanje je najzdraviji sport. Plivanje je ljudska aktivnost koja postoji otkako je i čovjeka.

Kad plivate ne opterećujete zglobove i kralježnicu, vodoravni položaj tijela pospješuje cirkulaciju, a strujanje vode opušta muskulaturu.

Plivanje je mnogima jedna od omiljenih ljetnih aktivnosti, bilo da je riječ o kupanju u moru, jezeru ili bazenu. Osim što je svima lako dostupno, ima i brojne zdravstvene prednosti.

Riječ je o vrsti rekreacije koja ima izuzetno pozitivan učinak na naše cjelokupno zdravlje. Ne samo što se ostvaruju aerobni učinci tjelesne aktivnosti nego se istovremeno jačaju i sve mišićne skupine našeg organizma: na rukama, ramenima, leđima, stražnjici, prsnom košu i nogama.

To se događa zato što je otpor koji pruža voda čak 10 do 15 puta veći od onog koji nam pruža zrak, pa će samim time vježbanje biti učinkovitije. Drugim riječima, u vodi djeluje sila uzgona koje nema u zraku pa se zato otpor našim mišićima pruža iz svih smjerova, a istodobno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj vježbanja izvan vode.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u projektu kontaktirajte nas na e – mail: ukgv.projekti@gmail.com, tel: 092/167 -1913.

Edukacija
Previous reading
Pravilno disanje
Next reading
Utjecaj plivanja kao bazičnog sporta