Igre u vodi

Udruga kineziologa grada Vukovara kao korisnik provodi projekt pod nazivom „Plivaj bolje, trči brže i kroz život vozi duže“, u suradnji s partnerima na projektu Plivačkim klubom Vukovar, Vukovarskim triatlon klubom, Vaterpolo klubom Vukovar, Osnovnom školom Siniše Glavaševića i Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljna skupina su djeca i mladi u dobi do 29. godina (uključujući i 29. godina) s područja grada Vukovara, Lipovače i Sotina.

Kao što znamo djeca su vrlo razigrana i vesela bića, pred kojima se nalazi dugogodišnje obrazovanje u vrlo striktnim uvjetima. Kako bi im se omogućilo zadovoljavanje svih potreba za kretanjem i druženjem mi im to moramo osigurati u uvjetima gdje će biti smijeha i zabave, ali i naravno gdje će učiti, odgojno djelovati i utjecati na antropološki status svakog pojedinca.

Kroz igru djeca stječu nova znanja, nova prijateljstva, razvija se njihov smisao za zabavu i humor, djeluje se na njihove sposobnosti timskog rada, suradnje, pomaganja, tj. utječe se na njihove socijalne sposobnosti. Također, kroz igru djeluje se na funkcionalne sposobnosti i motoričke, kao što su koordinacija, fleksibilnost, brzina itd. Naravno, nikako se ne može izostaviti utjecaj na samopouzdanje i samopoštovanje, tj. konativne dimenzije ličnosti, te također kognitivne sposobnosti svakog pojedinca.

Dolazimo do zaključka da su prilikom učenja plivanja, igre u vodi neizostavan sastojak, pa može se reći i temelj, izgradnje budućih kompletnih osoba, pa možda i nekih svjetskih i olimpijskih prvaka.

Plivanje, kao tjelesna aktivnost i sport je izvrstan odabir svakog pojedinca, no vrlo često zbog cikličkog karaktera koji rezultira dosadom nije dugoročan izbor. Upravo iz tih razloga odustajanje se sigurno može izbjeći kreativnošću trenera na treninzima, komunikacijom i prije svega zabavom (štafete, igre, izazovi).

Niti jedan plivač ne funkcionira kao robot, pa zato ni ne trebamo pristupati treningu na način da samo nižemo vježbe i zadatke je je trening je puno više od toga. Trener je taj koji treba svojom stručnošću i primjenom različitih sadržaja osiguravati stalno učenje, ali i stalnu interakciju sa sudionicima na koje prenosi radost plivanja.

Ponosno možemo reći da su upravo takvi naši treneri koji su angažirani za rad na projektu i koji kroz igru i zabavu prenose radost plivanja na svu djecu i mlade uključene u projekt.

U projektu se aktivnost plivanja provodi u grupama za napredne plivače i za početnike, stoga nemaš izgovor da nam se ne priključite.

Ukoliko želite sudjelovati u projektu, te iskusiti radost plivanja sa nama kontaktirajte nas na e – mail: ukgv.projekti@gmail.com, tel: 092/167 -1913.

Edukacija
Previous reading
Čestit i blagoslovljen Božić i uspješnu 2021. godinu želi Vam Udruga kineziologa grada Vukovara
Next reading
Anatomija plivanja