Povijest vaterpola

Udruga kineziologa grada Vukovara kao korisnik provodi projekt pod nazivom „Plivaj bolje, trči brže i kroz život vozi duže“, u suradnji s partnerima na projektu Vaterpolo klubom Vukovar, Plivačkim klubom Vukovar, Vukovarskim triatlon klubom, Osnovnom školom Siniše Glavaševića i Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljna skupina su djeca i mladi u dobi do 29. godina (uključujući i 29. godina) s područja grada Vukovara, Lipovače i Sotina.

Trajanje projekta je od 24.12.2019. godine do 24.06.2021. godine.

O nastanku vaterpola ne postoji puno zapisa. Ono što znamo jeste da se počeo razvijati na rijekama i jezerima u Engleskoj i Škotskoj sredinom 19. stoljeća. Prva službena utakmica odigrana je 1877. godine na rijeci Dee u Glasgowu.

Vaterpolo postaje sve popularniji te se iz Velike Britanije širi i na SAD, Njemačku, Austriju, Francusku, Mađarsku te Belgiju. Vaterpolo je 1900. godine prvi put uvršten u program olimpijskog turnira u Parizu, te ga uz nogomet to čini najstarijim ekipnim sportom u programu olimpijskih igara. U Hrvatsku vaterpolo dovode studenti koji su u to doba studirali u Pragu.

Hrvatska vaterpolo reprezentacija jedna je od najuspješniji reprezentacija svijeta dok je u Hrvatskoj vaterpolo najtrofejniji momčadski sport.

U okviru projekta provodi se sportski program - vaterpolo koji uključuje kampove za početnike i napredne, te Vaterpolo – školu plivanja, kao i javna događanja koja obuhvaćaju vaterpolo.

Za više informacije i sudjelovanje u projektu kontaktirajte nas na e – mail: ukgv.projekti@gmail.com, tel: 092 167 – 1913.

Edukacija
Previous reading
Osnovna pravila vaterpola
Next reading
Sportska aktivnost – vaterpolo