Triatlon kao idealan sport za sve uzraste

Udruga kineziologa grada Vukovara kao korisnik provodi projekt pod nazivom „Plivaj bolje, trči brže i kroz život vozi duže“, u suradnji s partnerima na projektu Vaterpolo klubom Vukovar, Plivačkim klubom Vukovar, Vukovarskim triatlon klubom, Osnovnom školom Siniše Glavaševića i Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljna skupina su djeca i mladi u dobi do 29. godina (uključujući i 29. godina) s područja grada Vukovara, Lipovače i Sotina.

Trajanje projekta je od 24.12.2019. godine do 24.06.2021. godine.

Triatlon kao tjelesna aktivnost ima značajnu ulogu u rastu i razvoju djeteta predškolske i školske dobi. Triatlon je prije svega moderna multi sportska aktivnost koju dominantno sačinjavaju tri sportske discipline: plivanje, biciklizam i trčanje. To znači da sadrži najbolje karakteristike sva tri sporta koji su sami po sebi i bazični sportovi. Riječ je o sportu pretežno aerobnog tipa, koji razvija motoričke sposobnosti i znanja. Za razliku od mnogih drugih sportova, djeci koja su u vrlo osjetljivoj i intenzivnoj fazi rasta omogućava proporcionalan razvoj jakosti svih mišićnih skupina u tijelu, što nije slučaj kod mnogih drugih sportova.

Plivanje pomaže u jačanju svih mišićnih skupina gornjeg dijela tijela i gornjih ekstremiteta, dok biciklizam i trčanje pomažu u jačanju mišića donjih ekstremiteta. Ti sportovi u kombinaciji učenja i treninga osigurat će simetričan razvoj desne i lijeve strane tijela, osobito jakost leđne muskulature koja je najviše opterećena nošenjem školske torbe. Ujedno će ojačati najveće mišiće donjih ekstremiteta koji su zaduženi za stabilnost trupa, kretanje i nošenje opterećenja.

Djeca će biti pokretljivija i izdržljivija, a smanjit će se i mogućnost nastanka ozljeda. Naime, mnogi sportaši ostalih sportova upravo koriste način i sustav treninga u triatlonu kako bi prevenirali nastanak ozljeda ili čak dopunili nedostatke u svojim sportovima, što dokazuje koliko je triatlon važan za zdravlje i pripremu sportaša.

U okviru projekta u tijeku je provedba triatlona za napredne sudionike koji uz stručnog trenera održavaju treninge tri puta tjedno.

Ako ispunjavate uvjete i želite sudjelovati u projektu kontaktirajte nas na e – mail: ukgv.projekti@gmail.com, tel: 092 167 – 1913.

Edukacija
Previous reading
Plivanje u triatlonu
Next reading
Sportska aktivnost – triatlon