Plivanje u triatlonu

Udruga kineziologa grada Vukovara kao korisnik provodi projekt pod nazivom „Plivaj bolje, trči brže i kroz život vozi duže“, u suradnji s partnerima na projektu Vaterpolo klubom Vukovar, Plivačkim klubom Vukovar, Vukovarskim triatlon klubom, Osnovnom školom Siniše Glavaševića i Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljna skupina su djeca i mladi u dobi do 29. godina (uključujući i 29. godina) s područja grada Vukovara, Lipovače i Sotina.

Trajanje projekta je od 24.12.2019. godine do 24.06.2021. godine.

Za razliku od drugih sportova, triatlon obiluje većim brojem specifičnih motoričkih znanja. Djeca će u triatlonu steći znanje plivanja svih tehnika u 25 m i 50 m dubokom bazenu, te u otvorenoj vodi, moru ili jezerima. Načini održavanja na vodi i tehnike plivanja znatno se razlikuju u tim slučajevima. Osim toga, triatlon ima različite dionice plivanja koje se kreću od kraćih 200 m do maratonskih 3800 m u najdužoj disciplini triatlona, Ironmanu.

Dok su uvjeti u zatvorenom bazenu konstantni cijelu godinu, s temperaturom slatke vode oko 26 °C, uvjeti na otvorenim vodama mogu biti promjenjivi jer temperatura vode ovisi o klimatskim uvjetima i dobu godine. Zbog saliniteta, koji iznosi između 1020 i 1030 kg/m3, gustoća morske vode ima više vrijednosti od slatke vode te omogućava lakše održavanje i plivanje u vodi.

Na otvorenoj vodi dubine mogu varirati, kao i valovitost površine na kojoj se pliva, što sve daje čari plivanja kao prvoj disciplini triatlona. Najbolje je kada se s učenjem tehnika plivanja počne vrlo rano jer osim specifičnog stresa na vodu djeca najlakše upoznaju sve karakteristike i situacije što im daje osjećaj sigurnosti, zadovoljstva i slobode u vodi.

U okviru projekta angažiran je trener triatlona koji uz svoje stručno znanje i iskustvo uči ciljnu skupinu tehnike plivanja te ih priprema za sve izazove koje donosi prva disciplina triatlona, plivanje.

Ako ispunjavate uvjete i želite sudjelovati u projektu kontaktirajte nas na e – mail: ukgv.projekti@gmail.com, tel: 092 167 – 1913.

Edukacija
Previous reading
Najbrži plivač/plivačica u gradu Vukovaru
Next reading
Triatlon kao idealan sport za sve uzraste