Biciklizam u triatlonu

Udruga kineziologa grada Vukovara kao korisnik provodi projekt pod nazivom „Plivaj bolje, trči brže i kroz život vozi duže“, u suradnji s partnerima na projektu Vaterpolo klubom Vukovar, Plivačkim klubom Vukovar, Vukovarskim triatlon klubom, Osnovnom školom Siniše Glavaševića i Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljna skupina su djeca i mladi u dobi do 29. godina (uključujući i 29. godina) s područja grada Vukovara, Lipovače i Sotina.

Trajanje projekta je od 24.12.2019. godine do 24.06.2021. godine.

Biciklizam obiluje bogatstvom pokreta te kod sportaša razvija specifična znanja i sposobnosti koje će mu koristiti svakodnevno tijekom cijelog života. Biciklizam se dominantno u triatlonu dijeli u dva smjera: cestovni i brdski.

Kod djece, u školi biciklizma trebalo bi svakako poštivati princip postupnosti. U predškolskom uzrastu djeca će steći znanja o biciklu, naučiti održavati ravnotežu i voziti bicikl, a škola i obuka počinju s dječjim klasičnim biciklom za sve terene veličine kotača 12 do 14 inča ili brdskim biciklom (za one stare od pet do sedam godina). Do 11. godine veličina bicikla raste do 26 inča kotača.

Princip postupnosti koji primjenjujemo kod djece važan je i kod triatlonaca početnika pa su tako brdski bicikli za početnike prigodni jer omogućavaju bolju ravnotežu, daju više sigurnosti, okretniji su, izdržljiviji i prikladniji u svakodnevnoj upotrebi.

Dijete ili sportaš početnik će u školi vožnje savladati sve tehničke elemente potrebne za sigurnu vožnju na svim terenima, od asfalta do zemljanih terena u šumama. Nakon škole na brdskim biciklima, slijedi škola cestovnog biciklizma. U tom dijelu će se ovladati vještinama vožnje pojedinačno i u grupi na cesti te naučiti sve potrebno za sigurnu vožnju u svakodnevnim uvjetima u prometu. Svladavanje svih tehničkih elemenata podići će razinu samopouzdanja, kontrole i zadovoljstva pa će „friški biciklisti“ uživati trenirati i naučeno primjenjivati u svakodnevnoj vožnji s prijateljima.

Ako ispunjavate uvjete i želite sudjelovati u projektu kontaktirajte nas na e – mail: ukgv.projekti@gmail.com, tel: 092 167 – 1913.

Aktivnosti
Previous reading
Radionice mekih vještina
Next reading
NAJBRŽI PLIVAČ/PLIVAČICA U GRADU VUKOVARU