Kondicijska priprema djece i mladih

Udruga kineziologa grada Vukovara kao korisnik provodi projekt pod nazivom „Plivaj bolje, trči brže i kroz život vozi duže“, u suradnji s partnerima na projektu Vaterpolo klubom Vukovar, Plivačkim klubom Vukovar, Vukovarskim triatlon klubom, Osnovnom školom Siniše Glavaševića i Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljna skupina su djeca i mladi u dobi do 29. godina (uključujući i 29. godina) s područja grada Vukovara, Lipovače i Sotina.

Trajanje projekta je od 24.12.2019. godine do 24.06.2021. godine.

Proces sportske pripreme djece i mladih provodi se u skladu s kronološkim i biološkim značajkama dobi kroz više razvojnih stupnjeva (stupnjevi dugoročne sportske izobrazbe). Razvoj kondicijskih sposobnosti, izvedenih iz strukture zahtijevanih vrijednosti svakog sporta, čini bitan i nezamjenjiv dio dugoročne sportske pripreme. Znači, kako bi djeca bila sposobna duži vremenski period baviti se određenim sportom ili sportskom disciplinom, pa tako i vaterpolom, bitno je uključiti dijete u kondicijski trening.

No, što je zapravo kondicijski trening?

Kondicijski trening se može definirati kao proces unapređenja motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, morfoloških karakteristika, zdravstvenog sustava sportaša te, za tu svrhu, potrebnih motoričkih znanja. Proces unapređenja iz trenutnog stanja u željeno mora imati svoju funkciju i najčešće se ona odnosi na postavljanje preduvjeta za kasniju uspješnu manifestaciju natjecateljskih potencijala.

Kondicijski trening (podražaj) dijelimo na: -razvojni, -održavajući, -obnavljajući, -preventivni, -oporavljajući ili regeneracijski, -rehabilitacijski.

Dok kondicijsku pripremu dijelimo na: -višestranu, -bazičnu, -specifičnu, -situacijsku.

U okviru sportskih programa u projektu, treneri angažirani za rad na projektu s ciljnom skupinom rade kako kondicijske vježbe tako i tehnike i pravila vaterpola, plivanja i triatlona.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u projektu kontaktirajte nas na e – mail: ukgv.projekti@gmail.com, tel: 092 167 – 1913.

Edukacija
Previous reading
Zaljubljeni u plivanje
Next reading
Plivanje i vaterpolo