Kretanje u vodi

Udruga kineziologa grada Vukovara kao korisnik provodi projekt pod nazivom „Plivaj bolje, trči brže i kroz život vozi duže“, u suradnji s partnerima na projektu Vaterpolo klubom Vukovar, Plivačkim klubom Vukovar, Vukovarskim triatlon klubom, Osnovnom školom Siniše Glavaševića i Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljna skupina su djeca i mladi u dobi do 29. godina (uključujući i 29. godina) s područja grada Vukovara, Lipovače i Sotina.

Trajanje projekta je od 24.12.2019. godine do 24.06.2021. godine.

Dok je u plivanju cilj što duže zadržati tijelo u horizontalnom položaju, u vaterpolu i sinkroniziranom plivanju kretnje se odvijaju u svim položajima pa tako i u vertikalnom naglavce, što osim povećanih sposobnosti zahtjeva i savršeno razvijen osjećaj za vodu tj. propulziju. Ako kod vaterpola izuzmemo taktiku sportske igre i tehniku izvođenja dodavanja i šuta na gol ostaju plivanje, najčešće vaterpolo kraul, leđno i pozicioniranje (borba za poziciju) u mjestu i kretanju.

Za sve navedene elemente potreban je izuzetno dobar osjećaj kretanja u vodi jer je cilj igrača što prije doći do lopte ili do pozicije za šut. To drugačije pojašnjeno podrazumijeva prelazak iz vertikalnog u horizontalni položaj, zaustavljanje, podizanje tijela što više van vode u vertikalni položaj, a neposredno prije i snažno ubrzanje i promjenu smjera kretanja.

Kako se radi o stalnim promjenama brzine i smjera kretanja, promjenama položaja tijela u vodi, a ako tome dodamo i kontakt suparničkih igrača, osjećaj za vodu i kretanje u vodi od presudnog su značaja za vaterpolo. Za vaterpoliste i uspješnost u vaterpolu, uvježbavanje plivačkih elemenata i elemenata koje koristimo u plivanju značajno su bitni te neki od vaterpolista, bez obzira na uspješnu karijeru u tom sportu, svoju sportsku karijeru nastavili su kao plivači.

Ukoliko ste zainteresirani za izazove koje pruža vaterpolo i sudjelovanje u projektu kontaktirajte nas na e – mail: ukgv.projekti@gmail.com, tel: 092 167 – 1913.

Edukacija
Previous reading
Manifestacija: Zaljubljeni u plivanje
Next reading
Zaljubljeni u plivanje